keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Visaupotteinen koru

Tiikkipalaan on upotettu taltalla palanen visakoivua, visa heti kaarnan alla on joskus noinkin kuoppaista, tulee mieleen Tussinkosken kallio Vantaalla jossa vesi on hionut erimallisia koloja.
Ripustukseksi tulee messinkilenkki ja nahkanauha.

tiistai 30. joulukuuta 2008

Koru

Hukkapaloja löytyy verstaan romukopasta ja niistä saa kivoja riipuksia.

maanantai 29. joulukuuta 2008

Muistitikku

Aikaisemmin koteloin muistitikun raitaan talttaamalla, mutta toheloin sen hiomalla liikaa. Nyt kokeilin upottaa sen poraamalla. Palikka on koivua, jossa toukka on tehnyt käytäviään kuoren alle.

sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Intarsiakokeilu: iltalento

Kokeilin ensimmäistä kertaa intarsiatekniikkaa. Intarsiasta on käytössä monta nimitystä, mutta riippumatta siitä tehdäänkö intarsiaa leikkaamalla vai sahaamalla, se voidaan suomentaa sanalla kuviovanerointi tai kuvioviilutus. Tässä työssä on materiaalina kolmea eri puulajia levyksi sahattuna. Sahaus epäonnistui sen verran, että irvistäviin saumoihin tein kittiä puupölystä ja liimasta. Seuraavan kerran sahaan osat samaan aikaan, niin saumoista tulee tiiviimmät.

Iltakävelyllä

Iltakävelyllä haaveilemassa omasta veneestä. Ei ole täällä montaa talvikalastajaa...

perjantai 26. joulukuuta 2008

Peruke

Jonkin aikaa olen miettinyt teräslankaperukkeiden tekoa itse, aiemmin kun on tullut tehtyä notkeampia perukkeita kalastajalangasta ja lukkoleikareista. Päädyin tällaiseen yksinkertaiseen perukkeeseen; mallikappale on taivutettu 0,8 mm rosterilangasta ja kuvassa se on kiinni 12 cm Nils Masterissa. Pienemmille vaapuille pitää tehdä ohuempana ja lyhyempänä. Rosterilanka on sen verran jäykkää, että uskon näidenkin taivutusten kestävän.

maanantai 22. joulukuuta 2008

Puukko

Loppuhiontaa vaille valmis puukko, teränä norjalainen 100 mm Helle. Kahva-aineesta ei varmuutta, verstaalla pengoin kalikkalaatikkoa ja tämä näytti hyvältä. Messinkihelan lisäksi kahvassa on tuohi- ja nahkalapot. Tuppi on vielä mietinnässä, niin kuin moni muukin projekti.

lauantai 20. joulukuuta 2008

Kalapiikkejä

Ylempänä piikki on kasattu liimausta varten. Kahvaosa edelleen lämpökäsiteltyä koivua, hela messinkiä ja välissä nahka- ja tuohilapot.
Alempi kalu odottaa lopullista hiontaa ja öljyämistä.

torstai 18. joulukuuta 2008

Kinnasneuloja

Alkuviikosta tein tilauksesta kasan kinnasneuloja, katajasta tietysti.

tiistai 16. joulukuuta 2008

Kalassa

Sunnuntaina kävin ensimmäistä kertaa Ramsinniemessä kalassa. Keli oli mitä upein, sormia tosin palelsi. Alimmassa kuvassa aurinko on juuri nousemassa. Niemen toisella puolella on luontopolku, mistä bongasin yläkuvassa olevan tikan pajan. Se voi tietysti esittää jotain muutakin...

maanantai 15. joulukuuta 2008

Lohi

Luonnonväärästä pajunoksasta syntyi ison lastukasan lisäksi hieman pullea lohi, jonka rasvaevä lohkesi hiontavaiheessa.

perjantai 12. joulukuuta 2008

Riipuksia

Tässä kivikautisen veitsen mallin mukaan hiottuja riipuksia, materiaalina lehmänsarvi.

keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Kalareseptejä


Haukisipsejä. Resepti on hyvin yksinkertainen: leikataan fileestä mahdollisimman ohuita siivuja, pyöritetään ne suola-sitruunapippuriseoksessa ja paistetaan kuumalla pannulla oikeassa voissa rapeiksi. Kastikkeeksi oman maun mukaan maustettu kermaviili. Kokeilin tehdä myös kuhasta, mutta liekö pakastus muuttanut rakennetta kun lopputulos oli kovin murenevaa.
Kannattaa tarjota myös muksuille.



Näissä kuvissa tosimiehen kiuashaukea uunissa tehtynä. Resepti oli täällä jo aiemmin, joten en sitä viitsi uudestaan kirjoittaa.



maanantai 8. joulukuuta 2008

Kalapiikki


Kalapiikki, jossa messuilta ostettu terä. Kahva ja tuppi lämpökäsiteltyä koivua, välissä tuohilappoja ja hela messinkiä. Käsitelty öljyämällä.

lauantai 6. joulukuuta 2008

Kalassa Itsenäisyyspäivänä

Taimenta yrittämässä jälleen, lähempänä kuin koskaan; tärppi hyppyineen kesti 10-15 sekuntia, mutta hypyn aikana tane ravisteli tietysti itsensä irti. Painoa oli arviolta 1,5-2 kg. Alakuvassa taimenen ruokavaliota: uistimen kokoinen kolmipiikki, mikä oli kyljestä kiinni.


Tämä kuva on otettu juuri ennen auringon nousua klo 8.55. Kuten kuvasta näkyy, tuulta ei ole lainkaan, mutta taannoinen myrsky on täälläkin voimiaan mitellyt. Ylimmän kuvan taustalla näkyvät Vuosaaren sataman "lukit".

Puhdetyöopas




Itsenäisyyspäivänä on hyvä muistaa myös sotiemme veteraaneja. Taistelujen lomassa ja varsinkin pitkän asemasotavaiheen aikana sotilaat harrastivat myös puhdetöitä. Korsuissa väsättiin kaikenlaisia koriste- ja käyttöesineitä mm. tuohesta, puusta, pahkoista ja luusta. Myös alasammuttujen viholliskoneiden runkoalumiini oli haluttua materiaalia, siitä valmistettiin ainakin puukontuppia. Kirja on tehty oppaaksi ja se esittelee eri töitä mm. tuohesta nahasta ja juuresta. mukana on myös materiaalin keruuohjeita ja työkuvia aina savolaisveneestä ja pokasahasta sukseen. Itse olen sota- ajan puhdetöitä nähnyt sukulaisten hyllyjen lisäksi ainakin kirpputoreilla, mutta jos sellaisia omistaa pitäisi ne mielestäni säilyttää suvussa.

torstai 4. joulukuuta 2008

Joutsenia



Lisää Joutsenia on taas tullut tehtyä.

tiistai 2. joulukuuta 2008

Kuukauden puu, osa 2

Oli tuossa taannoin pihatalkoot ja ahneuksissani otin talteen kaadetun vaahteran, kun ei muille kelvannut. Nyt pölkyt lojuvat ulkovarastossa tilaa viemässä. Vaahtera on kuivuttuaan erittäin kovaa, eikä enää halkeile ja se on kauniin vaaleaa höylättynä, sopii siis kaikenlaisiin mööpeleihin. Tämä kaikki on kuulopuhetta, itselläni ei ole kokemusta eikä aavistustakaan mitä niillä tekisin.Meillä kun on tuota tavaraa muutenkin kohtuu paljon, niin näistä luovun jos jotakuta kiinnostaapi.

maanantai 1. joulukuuta 2008

Kuukauden puu: kataja

Saimaalla kesäisin mökkeillessä käymme välillä kävelemässä läheisessä isommassa saaressa, mistä löytyi vanhan perinnetilan laidalta tuollainen komea katajavanhus jolla on varmasti jo ikääkin kunnioitettavasti. Näihin aina välillä metsäretkillä törmää ja aina se pysäyttää ihastelemaan. Runko-osasta kiekkoja sahaamalla saisi tehtyä kauniita pöytäkelloja. Muuten katajasta tehdään paljon koriste- ja käyttöesineitä, puukonpäitä ja pienten sekä isojen poikien jousipyssyjä. Joskus olen tehnyt pienemmistä katajakiekoista pannunalusia. Kuvassa näkyy myös vanhaa kiviaitaa. Kivet on kerätty peltoalaa raivatessa ja ladottu käsipelillä aidaksi, joskus pitkiäkin pätkiä. Joskus näkee kiviä vain kasattuna pellon laidalla, mitä voisi luulla muinaiseksi hautaröykkiöksi.